utorak, 19. veljače 2008.

uvod u visual c++

Pozdravljam sve koji su otvorili ovu stranicu željni učenja Visual C++-a!!!
Nadam se da ste prije ove stranice prošli tutorijal c++-a također na mojim stranicama , adresa stranice na kojima je c++ tutorijal je c++ osnove osnova ovdje, jer ćemo ići malo dalje u programiranju ali također samo osnove!!Ova stranica je u izradi i proći će malo vremena dok je ne dovršim ,bar početak s uvodom...dotad malo strpljenja i nadam se da ćete uživati u Visual c++-u!!!Naravno ovaj prvi dio uvoda ostavljam. Ovo je u biti prvo poglavlje i uvod a tek onda slijedi drugo poglavlje o apsolutnom početku!!!!

Općenito o C++/CLI programiranju

Da bismo razumjeli sam naslov moram prvo nešto reći o .NET Framework platformi .
Platformu koju podupire Microsoft i na kojoj gradi CLR (comon language runtime) .
Što sve to znači pokušat ću ukratko objasniti, i naravno sve to možete naći i na netu ako ukucate tražene pojmove i bolje objašnjene!NET platforma sadrži CLR i naravno biblioteku klasa kojom se služe programski jezici unutar NET platforme(C#,C++,VB i dr) i na taj način objedinjuje pojam CLR ,što u slobodnom prijevodu znači zajednički jezik prevođenja.Mi ćemo CLR koristiti u izvršavanju koda koji ćemo pisati u c++ programskom jeziku i takvo programiranje se zove C++/CLI programiranje koje naravno obuhvaća ISO/ANSI standard ali proširen i objavljen 2003 godine a detaljnije o tome možete naći na http://msdn.microsoft.com/ . Console aplikacije i programiranje u kojima ne koristimo CLR i NET.Framework zovemo nativno programiranje a kad koristimo CLR to je "mrežno " kontrolirano programiranje koje ne može bez framework platforme.Naravno kako budemo napredovali kroz C++/CLI programiranje objašnjenja će ići svojim tokom da sad ne kompliciram.

Prvo bih naravno krenuo s slikovitim prikazom Visual Studia i njegovog IDE . A to znači prostor ili okruženje u kojem sve šljaka i njegovi dijelovi.Naravno ja ću samo osnove ne ulazeći u detalje da se ne bih i ja i vi izgubili u prostarnstvima VS-a!IDE - Integrated Development Enviroment, i evo kratkog videa a ja ću posebno sliku po sliku stavljati i objašnjavati IDE,osnove,samo budite strpljivi. Ako što i zaboravim odmah napistai ,trudit ću se to nadoknaditi i objasniti,stoga ne zamjerite ako neke dijelove na početku nenamjerno izostavim.









Ovdje vidite na slici kako izgleda pokrenuti Visual Studio i njegov izgled prije otvaranja bilo kakve akcije.Na slijedećoj slici koju ćemo vidjeti biti će pokrenut new project tako da idete klik na file i na new project i pokazati će se slijedeća slika (nakon ove ispod).






A ta slika je ....


...naravno nas zanima CLR i CLR Console App. i na to cemo kliknuti da bi označili a slijedeći korak je napisati ime našeg projekta u polje Name,Location ostavimo po defaultu zasad a solution name nam sam studio kreira i na taj način smo gotovi s odabirom i klik na ok!.....Slijedi slika na kojoj će biti sve ispisano kako sam opisao..... i u name polje smo upisali ime našeg projekta i ostavili smo po defaultu sve kako jest (ostalo ) i sad samo stisnemo ok!






Također vi možete dvostrukim klikom na sliku sebi povećati sliku tako da bolje vidite,a video koji je gore prikazan možete skinuti ako imate program s kojim ga možete skinuti i njega lijepo uvećati !Nasatviti ćemo dalje i na slijedećoj slici možete vidjeti što se dešava kad stisnemo ok i VS za nas sad stvara projekt .....
...i eto nakon malo vremena pojavljuje se naš projekt pod imenom koji smo odabrali i naravno ,drugačijeg izgleda koda nego kod Console aplication.Lijevo je solution explorer u sredini je mjesto na kojem pišemo kod a s desne strane nam je dio kojem upravljamo s događajima u našem projektu ako ih ima. Zasad neću ulaziti u detalje objašnjenja jer kako stranica bude napredovala doći ćemo i do toga. Kad kliknemo na build -> build solution tad nam se u dnu Visual studia odvija prevođenje koda i mora završiti uspješno kao dolje prikazana slika....
Nakon toga klik na debug -> start without debugging i na taj način izvršavamo naš projekt... ...koji je uobičajeni "hello world" ispis...naravno vi to možete i promjeniti...i napomena je da s ovim prvim upoznavanjem Visual Studia ne objašnjavam kod,to tek slijedi!

Sad samo mala digresija, ako nemate VisualStudio možete pisati kod u Express Edition c++Visual, a u ovom videu možete vidjeti ukratko razliku između native code i managed code tj. razliku u nativnom programiranju i .NET platformi,i kako doći do besplatne verzije express izdanja!U videu obratite pažnju na prvu polovicu jer se tiče uvoda , a daljni nastavak videa ćemo kasnije u toku razvijanja stranice objasniti.

Nema komentara: